◘ Μόνο σε ένα μέρος μπορούν οι επιχειρήσεις να βρουν τους πόρους που απαιτούνται για την ανάπτυξη… Στα
πανεπιστήμια, την πηγή των δεξιοτήτων και της καινοτομικής σκέψης.
◘ Μόνο σε ένα μέρος μπορούν τα πανεπιστήμια να βρουν τους πόρους που απαιτούνται για την ανεξάρτητη
λειτουργία τους προς τη δημιουργία δεξιοτήτων και καινοτομικής σκέψης ... Στις επιχειρήσεις, τον κατεξοχήν
δημιουργό πλούτου και αποδέκτη του "προϊόντος" τους.
◘ Μόνο με ένα τρόπο μπορεί να γίνει μεγιστοποίηση του επιθυμητού αποτελέσματος ... Με την Πανεπιστημιακή-
Επιχειρηματική Συνεργασία, που πλέον έχει καθιερωθεί διεθνώς.
Με μεγάλη συμμετοχή από τον φοιτητικό, ακαδημαϊκό αλλά και τον επιχειρηματικό χώρο πραγματοποιήθηκε στις 25 Απριλίου στην κατάμεστη αίθουσα του Αθλητικού Κέντρου «Δημήτρης Τόφαλος» στην Πάτρα, εκδήλωση του Συνδέσμου Αποφοίτων Βρετανικών Πανεπιστημίων (BGS) με θέμα «Πανεπιστημιακή - Επιχειρηματική Συνεργασία», στο πλαίσιο της 2ης Έκθεσης Μεταφοράς Τεχνογνωσίας Patras IQ 2015 που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Πατρών σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Αχαΐας και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Αναπληρωτής Πρυτάνεως Έρευνας και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Πατρών Καθηγητής Δημοσθένης Πολύζος, ο οποίος ανέφερε ότι πανεπιστήμια και επιχειρήσεις θα πρέπει να συνεργαστούν σε στοχευμένη έρευνα η οποία να αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας.
Ακολούθησαν ο Πρόεδρος του BGS Βασίλης Ζώτος και το μέλος του BGS Economics Group Αλέξανδρος Κινινής οι οποίοι έκαναν μια σύντομη ανασκόπηση της ιστορίας και του ρόλου του BGS στην ελληνική κοινωνία. Ο ΒασίληςΖώτος τόνισε ότι χωρίς τη συμβολή πανεπιστημιακών και ερευνητών είναι δύσκολο να έχουμε επιχειρήσεις καινοτόμες και παραγωγικές που φέρνουν ανάπτυξη και πλούτο, ενώ χωρίς την ρεαλιστική οπτική και τους πόρους των επιχειρήσεων, τα ακαδημαϊκά ιδρύματα κινδυνεύουν να οδηγηθούν σε απαξίωση και μαρασμό.
Στη συνέχεια παρουσιάστηκε βιντεοσκοπημένη συνέντευξη με τον Sir Tim Wilson, υπεύθυνο για τη σύνταξη της έρευνας «The Wilson Review – a review of business-university collaboration» στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος παρουσίασε την πρωτοβουλία ανάπτυξης της Πανεπιστημιακής - Επιχειρηματικής Συνεργασίας στα βρετανικά πανεπιστήμια, τα οφέλη αλλά και τις δυσκολίες αλλαγής κουλτούρας, τονίζοντας τη σημαντικότητα που μπορεί να έχει η συνεργασία αυτή για την κοινωνική και οικονομική πρόοδο των χωρών.
Συνεχίζοντας, παρουσιάστηκε από το μέλος του BGS Economics Group Γιώργο Ραουνά ανάλυση των αποτελεσμάτων πανευρωπαϊκής μελέτης για την Πανεπιστημιακή - Επιχειρηματική Συνεργασία. Αναλύθηκαν τα δομικά στοιχεία του οικοσυστήματος της Πανεπιστημιακής - Επιχειρηματικής Συνεργασίας με έμφαση στους τύπους συνεργασίας (έρευνα και ανάπτυξη, κινητικότητα, λοιπές συνεργασίες) και στα ενδιαφερόμενα μέρη (πανεπιστήμια, επιχειρήσεις, πολιτεία), και αναδείχθηκαν κάποιες καλές Ευρωπαϊκές πρακτικές. Στο κλείσιμο της παρουσίασης τέθηκαν ορισμένα ερωτήματα για την εφαρμογή της Πανεπιστημιακής - Επιχειρηματικής Συνεργασίας στην Ελλάδα.
Το BGS Economics Group διεξήγε πρωτογενή έρευνα μεταξύ νέων επιχειρηματιών στην Ελλάδα για να απαντήσει στα ερωτήματα αυτά, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσίασε στη συνέχεια το μέλος τουΘύρσος Χατζηκώστας. Στα εμπόδια για την ανάπτυξη της Πανεπιστημιακής - Επιχειρηματικής Συνεργασίας, τα οποία αποτελούν τον σημαντικότερο παράγοντα για την περιορισμένη της έκταση στην Ελλάδα, αναδείχθηκαν η γραφειοκρατία στο περιβάλλον των πανεπιστημίων και η έλλειψη χρηματοδοτικών πόρων. Ως χρησιμότερα μέτρα για την ανάπτυξη της Πανεπιστημιακής - Επιχειρηματικής Συνεργασίας στην Ελλάδα κατατάχθηκαν η προβολή επιτυχημένων καλών πρακτικών, τα υποστηρικτικά χρηματοδοτικά μέτρα και οι φορολογικές ελαφρύνσεις.
Στα ερωτήματα που τέθηκαν τοποθετήθηκαν τέλος οι εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας Καθηγητής Δημοσθένης Πολύζος και Σπύρος Θεοχάρης(εκπροσωπώντας τον κ. Πλάτωνα Μαρλαφέκα), οι οποίοι απάντησαν επίσης στις ερωτήσεις του κοινού. Ο καθηγητής Πολύζος ανέφερε ότι έχουν γίνει κατά τα τελευταία χρόνια προσπάθειες εμπορικής αξιοποίησης των αποτελεσμάτων έρευνας και ανάπτυξης στην Ελλάδα και ότι πανεπιστήμια και επιχειρήσεις πρέπει αμοιβαία να κινηθούν ο ένας προς τον άλλο. Επεσήμανε επίσης ότι ρόλος των πανεπιστημίων είναι τόσο η παροχή ευρύτερης φιλοσοφικής και επιστημονικής γνώσης όσο και εξειδικευμένης γνώσης για την ενίσχυση της απασχολησιμότητας των φοιτητών.
Ο κ. Θεοχάρης επισήμανε ότι βασική προσθήκη στα ενδιαφερόμενα μέρη για την Πανεπιστημιακή - Επιχειρηματική Συνεργασία (πανεπιστήμια, επιχειρήσεις, πολιτεία) θα πρέπει να αποτελέσει η κοινωνία, την οποία προσεγγίζουν τα τελευταία χρόνια οι επιχειρήσεις μέσω της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.
Το βασικό συμπέρασμα που προέκυψε από τη συζήτηση είναι πως κατά τα τελευταία χρόνια έχει ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα της συνεργασίας μεταξύ πανεπιστημίων και επιχειρήσεων. Ο τρόπος για την αναγκαία αλλαγή κουλτούρας που ενισχύει την Πανεπιστημιακή - Επιχειρηματική Συνεργασία αποτυπώνεται στο τρίπτυχο συνεργασία – καινοτομία – δημιουργία, το οποίο αποτέλεσε το έμβλημα της πολύ επιτυχούς 2ης Έκθεσης Μεταφοράς Τεχνογνωσίας Patras IQ 2015.
Μεγάλη η ανταπόκριση όλων των μέσων μαζικής ενημέρωσης με άρθρα και δημοσιεύσεις στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.
Η συνέντευξη με τον Sir Tim Wilson Η μελέτη του BGS για τα θέματα της ΠΕΣ |
Για περισσότερες πληροφορίες στο e-mail info@bgs.gr ή στο τηλ. 210 6536069
Ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Βρετανικών Πανεπιστημίων (BGS) ιδρύθηκε το 1958 και τελεί υπό την αιγίδα του εκάστοτε Βρετανού Πρέσβη. Η ομάδα «BGS Economics Group», τα μέλη της οποίας είναι υψηλού επιστημονικού επιπέδου μέλη του BGS από αλληλοσυμπληρούμενες θεματικές περιοχές που εργάζονται σε εθελοντική βάση, έχει στόχο να διεξάγει έρευνες και να οργανώνει δραστηριότητες σε συναφή αντικείμενα.
Μέλη της ομάδας που εργάσθηκαν για την οργάνωση και υλοποίηση της παρούσας παρουσίασης:
Γιώργος Ραουνάς, Θύρσος Χατζηκώστας, Χάρης Χατζηκόκκινος, Αλέξανδρος Κινινής
Συντονιστής της ομάδας: Βασίλης Ζώτος, πρόεδρος BGS