
Στη συνέχεια παρουσιάστηκε βιντεοσκοπημένη συνέντευξη με τον Sir Tim Wilson , υπεύθυνο για τη σύνταξη της έρευνας “The Wilson Review – a review of business-university collaboration” στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος με πολύ γλαφυρό τρόπο παρουσίασε την πρωτοβουλία ανάπτυξης της Πανεπιστημιακής-Επιχειρηματικής Συνεργασίας στα βρετανικά πανεπιστήμια, τα οφέλη αλλά και τις δυσκολίες αλλαγής κουλτούρας, τονίζοντας τη σημαντικότητα που μπορεί να έχει η ΠΕΣ για την κοινωνική και οικονομική πρόοδο των χωρών.
Ακολούθησε η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μελέτης (βάσει πρόσφατης πανευρωπαϊκής έρευνας για την ΠΕΣ) και της πρωτογενούς έρευνας {μεταξύ νέων επιχειρηματιών) που διεξήχθη από τα μέλη του “BGS Economics Group”, που πραγματοποιήθηκε από τον κ. Θύρσο Χατζηκώστα. Αναλύθηκαν τα δομικά στοιχεία του οικοσυστήματος της ΠΕΣ για τους τύπους συνεργασίας (Έρευνα & Ανάπτυξη, Κινητικότητα, Λοιπές συνεργασίες), οι πυλώνες που την επηρεάζουν (πλεονεκτήματα, κίνητρα, εμπόδια, δημογραφικά) και τα ενδιαφερόμενα μέρη (πανεπιστήμια, επιχειρήσεις και πολιτεία). Επίσης παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας που συνοψίζονται παραπάνω.
Στα ερωτήματα που τέθηκαν αλλά και στα γενικότερα θέματα της ΠΕΣ τοποθετήθηκαν τα μέλη του πάνελ που αποτελείτο από τους εκπροσώπους της ακαδημαϊκής και της επιχειρηματικής κοινότητας με συντονίστρια τη δημοσιογράφο και δημιουργό του portal ka-business.gr Ραλλιώ Λεπίδου , η οποία κατεύθυνε τη συζήτηση και έκανε τη σύνοψη των συμπερασμάτων.
Ο κ. Κυριαζής Πιτιλάκης , Καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αφού ανέλυσε τα επιπρόσθετα εμπλεκόμενα μέρη στην ΠΕΣ κατέληξε ότι ο βασικός παίκτης στη σχέση αυτή είναι οι επιχειρήσεις που θα πρέπει να κάνουν το πρώτο βήμα για την επίτευξη της συνεργασίας, ενώ ως σημαντικό εμπόδιο ανέφερε την έλλειψη κουλτούρας και παράδοσης. Στη συνέχεια αναφέρθηκε και σε μια σειρά καλές προσπάθειες ΠΕΣ.
Ο κ. Δημήτρης Σουμπενιώτης, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας αναφέρθηκε στα εμπόδια που υπάρχουν σήμερα στον τρόπο λειτουργίας των πανεπιστημίων και αποτελούν αντικίνητρα για αποτελεσματική ΠΕΣ, καθώς και σε θέματα νοοτροπίας όσον αφορά το επιχειρείν και την αντίληψη του ρόλου του πανεπιστημίου. Πρότεινε την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και την ενίσχυση των κινήτρων για ακαδημαϊκούς και επιχειρηματίες.
Ο κ. Αθανάσιος Κωνσταντόπουλος, Πρόεδρος ΔΣ Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης εκτιμά ότι η προσέγγιση της ευρωπαϊκής μελέτης είναι μεταφυσική, αφού στην Ελλάδα κανείς από τους βασικούς εμπλεκόμενους φορείς δεν θέλει να συνεργαστεί. Ανέφερε ότι οι επιτυχίες του ΕΚΕΤΑ έρχονται λόγω δημιουργικότητας– αριστείας και προσφοράς-ζήτησης και ότι πρέπει να ξεπεραστεί ο αμφίδρομος επαρχιωτισμός.
Ο κ. Μενέλαος Σαμαράς, Αντιπρόεδρος ΔΣ Σαμαράς ΑΒΕ εντόπισε ότι συνήθως γίνεται έρευνα για την έρευνα χωρίς αξιοποίηση των προσπαθειών και αναφέρθηκε στην αρνητική εμπειρία που είχε ως επιχειρηματίας στην επιθυμία του να συνεργαστεί με ελληνικά πανεπιστήμια. Κατέληξε ότι οι εταιρείες έχουν ανάγκη για εφαρμοσμένη έρευνα, έχουν τα χρήματα και έχουν τη διάθεση για συνεργασία, αλλά δυσκολεύονται να βρουν συνομιλητές.
Πολλοί παρακολούθησαν την ημερίδα σε ζωντανή μετάδοση από την Livemedia.gr
Μεγάλη η ανταπόκριση όλων των μέσων μαζικής ενημέρωσης με άρθρα και δημοσιεύσεις στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, καθώς και συνεντεύξεις στην τηλεόραση και σε ραδιοφωνικούς σταθμούς.
Δείτε την πρώτη παρουσίαση της έρευνας στην Αθήνα…Περισσότερα… Φωτογραφίες από την ημερίδα
Συνέντευξη με τον Sir Tim Wilson | |
Ανάλυση της μελέτης του BGS για τα θέματα της ΠΕΣ | |
Η ημερίδα μαγνητοσκοπήθηκε με την τηλεοπτική κάμερα του ka-business.gr και έχει αναρτηθεί στο You Tube χωρισμένη σε 2 μέρη |
Για περισσότερες πληροφορίες στο e-mail info@bgs.gr ή στο τηλ. 210 6536069
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Βρετανικών Πανεπιστημίων (BGS) ιδρύθηκε το 1958 και τελεί υπό την αιγίδα του εκάστοτε Βρετανού Πρέσβη. Η ομάδα “BGS Economics Group”, τα μέλη της οποίας είναι υψηλού επιστημονικού επιπέδου μέλη του BGS από αλληλοσυμπληρούμενες θεματικές περιοχές που εργάζονται σε εθελοντική βάση, έχει στόχο να διεξάγει έρευνες και να οργανώνει δραστηριότητες σε αντικείμενα συναφή με το αντικείμενό της.
Μέλη αυτής της ομάδας έχουν μελετήσει το θέμα της Πανεπιστημιακής–Επιχειρηματικής Συνεργασίας, κατανοώντας την κατάσταση στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εντοπίζοντας ορισμένα θέματα στα οποία η Ελλάδα παρουσιάζει σημαντική υστέρηση. Η πρόσφατη πρωτογενής έρευνα μεταξύ Ελλήνων νέων επιχειρηματιών συνεισφέρει στην καταγραφή της παρούσας αντίληψης για την ΠΕΣ στη χώρα μας.
