Κυριαζής Πιτιλάκης
Ο καθηγητής Κυριαζής Πιτιλάκης αποφοίτησε από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Διδάκτωρ της Ecole Centrale Paris και υφηγητής του ΑΠΘ.
Διετέλεσε πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ (1997-2001) και πρόεδρος του ΔΣ του ΙΤΣΑΚ (2003-2006). Επί σειρά ετών πρόεδρος της Επιτροπής ΕΠΕΑΕΚ του ΑΠΘ (2002-2010). Επιστημονικώς υπεύθυνος της Δομής Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας (ΔΑΣΤΑ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Ειδίκευσης «Αντισεισμικός Σχεδιασμός Τεχνικών Έργων» του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών.
Μέλος διαφόρων επιτροπών σε επίπεδο Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, Πολυτεχνικής Σχολής και Πανεπιστημίου. Πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής 203 (Geotechnical Earthquake Engineering and Associated Problems) της Διεθνούς Εταιρείας Εδαφομηχανικής και Γεωτεχνικής Μηχανικής ISSMGE (2009- ) και πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος Αντισεισμικής Μηχανικής (ETAM), της Διεθνούς Ένωσης Αντισεισμικής Μηχανικής (ΙΕΕΕ) και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αντισεισμικής Μηχανικής (ΕΑΕΕ) (2010- ). Διευθυντής της Ερευνητικής Μονάδος Εδαφοδυναμικής και Γεωτεχνικής Σεισμικής Μηχανικής του Τομέα Γεωτεχνικής Μηχανικής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ. Μέλος Ελληνικών και σημαντικών διεθνών επιστημονικών επιτροπών στην περιοχή της Γεωτεχνικής και της Σεισμικής Μηχανικής, που αποτελεί τις κατεξοχήν περιοχές που ανέπτυξε την επιστημονική, εκπαιδευτική και ερευνητική του δραστηριότητα.
Μέλος επιτροπών σύνταξης εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών κανονιστικών διατάξεων και κανονισμών. Προσκεκλημένος ομιλητής σε πλήθος Ελληνικών, Διεθνών και Παγκοσμίων Συνεδρίων. Κριτής σε πολλά διεθνή επιστημονικά περιοδικά, διεθνή και παγκόσμια συνέδρια και αξιολογητής σημαντικών ερευνητικών προγραμμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ελλάδα, την Γαλλία, την Ιταλία, το Βέλγιο, την Αυστρία, την Τουρκία, την Ελβετία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και άλλες χώρες.
Μέλος συντακτικών επιτροπών επιστημονικών περιοδικών, επιστημονικών εκδόσεων και βιβλίων (Springer). Ως επιστημονικώς υπεύθυνος και συντονιστής πολλών και σημαντικών διεθνών και ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων όπως ενδεικτικά αναφέρονται τα προγράμματα EUROSEISTEST (http://euroseisdb.civil.auth.gr) και SYNER-G (www.syner-g.eu), διαθέτει πλούσια και μακροχρόνια εμπειρία στην διεκδίκηση, διαχείριση και διοίκηση μεγάλων ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων. Πρόεδρος του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου Γεωτεχνικής Σεισμικής Μηχανικής που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 2007. Συγγραφέας περισσοτέρων από 450 επιστημονικές δημοσιεύσεις και εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά, βιβλία και πρακτικά διεθνών και παγκοσμίων συνεδρίων (h factor 15).
Επιβλέπων καθηγητής 25 διδακτορικών διατριβών που αναφέρονται σε πληθώρα αντικειμένων στην εδαφοδυναμική, την γεωτεχνική μηχανική και την σεισμική μηχανική, με ιδιαίτερη έμφαση στην διερεύνηση της δυναμικής συμπεριφοράς εδαφών, την σεισμική απόκριση των εδαφών, την σεισμική μελέτη και διαστασιολόγηση θεμελιώσεων και γεωκατασκευών, την σεισμική μηχανική δικτύων κοινής ωφέλειας και έργων υποδομής, τον αντισεισμικό σχεδιασμό διατηρητέων μνημειακών κατασκευών, την τρωτότητα κατασκευών πολιτικού μηχανικού και την διαχείριση της σεισμικής διακινδύνευσης.
Σε αντίστοιχα αντικείμενα αναφέρεται και η επαγγελματική του δραστηριότητα ως συμβούλου μηχανικού με εμπειρία άνω των 30 χρόνων σε σημαντικά έργα στην Ελλάδα (π.χ. Μετρό Θεσσαλονίκης) και το εξωτερικό.
Διεθνής εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (CEB), της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας της Γαλλίας (CEA) στο πρόγραμμα ITER-Cadarache και της Πολιτικής Προστασίας της Ιταλίας.
Για το συνολικό του έργο έχει τιμηθεί από την Γαλλική Δημοκρατία με το παράσημο του Ιππότη του Φοίνικα των Ακαδημαϊκών Γραμμάτων (Chevalier dans l’Ordre des Palmes Academiques).