Δημόσια συζήτηση για το μέλλον και την ανάπτυξη ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Μερικοί στόχοι και προτάσεις από την δημόσια συζήτηση:
• Επένδυση σε ένα ριζικά αναμορφωμένο εκπαιδευτικό σύστημα
• Η λύση του προβλήματος δεν θα έρθει από τις Βρυξέλλες αλλά από εμάς
• Μόνον οι Έλληνες θα σώσουν την Ελλάδα, με μία μικρή βοήθεια από τους φίλους
• Στις ηλικίες 20-40 βρίσκονται πολύτιμα κοιτάσματα ανθρώπινου δυναμικού
• Να σχεδιάσουμε το μέλλον μας με ευαισθησία προς το περιβάλλον και τα κοινωνικά προβλήματα
• Πρέπει να μάθουμε πάλι να “χτίζουμε” και να ξεχάσουμε να “γκρεμίζουμε”
• Υπάρχει η αισιοδοξία ότι μπορούμε και πρέπει να τα καταφέρουμε
__________________________________________________________________________________________________________
Η ομάδα “Οικονομικών, Δημοσιονομικών και Τραπεζιτικών Θεμάτων” (τα μέλη της εργάζονται σε εθελοντική βάση) ["Economics, Finance & Banking"] του Συνδέσμου Αποφοίτων Βρετανικών Πανεπιστημίων (BGS),διοργάνωσε την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011 στην “Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου", μια συζήτηση με θέμα την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση με πρακτικούς και εφαρμόσιμους τρόπους. Η συζήτηση εστιάστηκε στους τομείς της Καινοτομίας, της Τεχνολογίας, του Τουρισμού και της Εκπαίδευσης.
Συμμετέχοντες ήταν οι κύριοι: Ιορδάνης Αρζιμάνογλου, Παναγιώτης Ιωακειμίδης, Κώστας Λουρόπουλος, Γιάννης Ρέτσος, Γιάννης Στουρνάρας υπό τον συντονισμό του κ. Μπάμπη Παπαδημητρίου.
Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον και εντυπωσιακή η ανταπόκριση των μελών και φίλων του BGS καθώς και του τύπου. Η αίθουσα εκδηλώσεων “Κώστας Τσατσαρώνης” γέμισε με καθιστούς και όρθιους που επεκτάθηκαν και στην αίθουσα δεξιώσεων. Μαζί μας ήταν ο Βρετανός Πρέσβης Dr. David Landsman, καθώς και πολλοί άλλοι εκλεκτοί φίλοι του BGS και ενδιαφερόμενοι για το θέμα της ημερίδας που παρευρέθησαν στο ακροατήριο.
Ο Βασίλης Ζώτος, πρόεδρος του BGS έκανε μια σύντομη εισαγωγή και παρουσίασε τους συμμετέχοντες.
Αρχικά, ο Γιάννης Στουρνάρας (βιογραφικό) παρατήρησε ότι, δεδομένου του ότι βρισκόμαστε στην τρίτη χρονιά ύφεσης, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη να υπάρξουν αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, πλέον των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής. Αναλυτικότερα, πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, την πραγματοποίηση επενδύσεων σε μεταφορές, τουρισμό από φορείς του ιδιωτικού τομέα, απλοποίηση του φορολογικού πλαισίου και απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. Επιπλέον, πρέπει να δοθεί έμφαση σε τομείς όπου η Ελλάδα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα, όπως πρωτογενείς καλλιέργειες, πολιτιστική κληρονομιά σε συνδυασμό με τουρισμό, ανανεώσιμες μορφές ενέργειας. Παρατήρησε ότι μια μεταστροφή της ελληνικής οικονομίας σε πιο παραγωγικούς τομείς, όπως ναυτιλία και γεωργία, θα ωφελούσε και θα επιτάχυνε την έξοδο από την κρίση.
Λαμβάνοντας τον λόγο ο Κώστας Λουρόπουλος (βιογραφικό), εστιάζοντας σε θέματα τεχνολογίας, ανέφερε ότι αυτή μπορεί να συμβάλει στον περιορισμό του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων και ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα, όπου η αποτελεσματική χρήση τεχνολογικών λύσεων επέφερε περιορισμό κόστους σε πολύ σημαντικά επίπεδα (82%).
Ο Γιάννης Ρέτσος (βιογραφικό), αναφερόμενος σε θέματα Τουρισμού, τόνισε την έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού της ελληνικής πολιτείας στον συγκεκριμένο τομέα και την ανάγκη να υπάρξει προσέλκυση επενδύσεων και μεγαλύτερη ενεργοποίηση φορέων ιδιωτικού τομέα. Επιπλέον, πρότεινε την υιοθέτηση στοιχείων από τα μοντέλα τουριστικής προβολής άλλων μεσογειακών χωρών (Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία), την εφαρμογή ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδίου για τον τουρισμό και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας. Τόνισε ότι είναι σημαντικό να διαφημιστεί περισσότερο το brand name “Ελλάδα”, με ανάδειξη πλεονεκτημάτων, όπως λ.χ. ελληνική κουζίνα.
Στη συνέχεια, ο Ιορδάνης Αρζιμάνογλου (βιογραφικό), έδωσε έμφαση σε θέματα καινοτομίας, έρευνας, ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας, υπογραμμίζοντας ότι είναι απαραίτητο να υπάρξουν εξειδικευμένες δράσεις και πρωτοβουλίες, με συμμετοχή ειδικών και να μην περιοριζόμαστε σε γενικού τύπου εξαγγελίες (π.χ. πράσινη ανάπτυξη). Σκοπός είναι να αξιοποιηθεί το ανθρώπινο δυναμικό και να αναπτυχθούν νέα προϊόντα και υπηρεσίες.
Κλείνοντας τον κύκλο των τοποθετήσεων, ο Παναγιώτης Ιωακειμίδης (βιογραφικό) αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έγιναν διαχρονικά για τη συγκρότηση αποτελεσματικού κράτους (από τη σύστασή του) και υπογράμμισε ότι η κρίση στην Ελλάδα είναι πολυσύνθετη, χαρακτηρίζοντάς την ως δημοσιονομική (έλλειμμα, χρέος), οικονομική (έλλειμμα ανταγωνιστικότητας), πολιτική (αναποτελεσματικό κράτος) και πολιτιστική (κρίση αξιών). Τόνισε τη σπουδαιότητα που έχουν οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στο εκπαιδευτικό σύστημα και στην οργάνωση του κράτους.
Στη συνέχεια υπεβλήθησαν δεκάδες ερωτήσεις από το ακροατήριο, τις οποίες –υπό τον συντονισμό του Μπάμπη Παπαδημητρίου (βιογραφικό) - απάντησαν οι συμμετέχοντες στο πάνελ. Σταχυολογώντας θέματα και θέσεις που αναπτύχθηκαν κατά τον διάλογο αυτό, αναφέρουμε τα εξής:
• Είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθούν επενδύσεις στην Παιδεία. Το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας είναι σημαντικό κεφάλαιο, όπως αποδεικνύεται από τους Έλληνες που διαπρέπουν στο εξωτερικό και πρέπει να υποστηριχθεί και να αξιοποιηθεί κατάλληλα.
• Το 2005 η Ελλάδα βρισκόταν στην 5η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, ως προς τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς και το 2010 βρέθηκε στη 22η. Αυτό καταδεικνύει ότι υπάρχουν δυνατότητες προόδου στον τομέα του τουρισμού, πρέπει όμως να αναληφθούν πρωτοβουλίες και να υπάρξει στρατηγική και σχεδιασμός, ώστε να υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη. Ενδεικτικά αναφέρθηκε, ότι η δημιουργία διαδικτυακού τόπου (portal) με πληροφορίες για ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς και αξιοθέατα, θα ήταν ιδιαίτερα ωφέλιμη για τον ελληνικό τουρισμό.
• Η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα πρέπει να υποστηριχτεί επαρκώς και ενδείκνυται να χρησιμοποιηθούν επιτυχημένα υποδείγματα εφαρμογής σχετικών μεθόδων από άλλες χώρες όπως π.χ. Δανία. Η εμπλοκή του κράτους είναι σημαντικό να περιορίζεται στον ελάχιστο δυνατό βαθμό.
• Οι μισθοί είναι απαραίτητο να συνδεθούν με την παραγωγικότητα. Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια ο μέσος μισθός στο δημόσιο τομέα αυξήθηκε περίπου 100%, ενώ η αντίστοιχη αύξηση στην Ευρώπη ήταν περίπου 30%.
• Η ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων μπορεί να υποστηρίξει τη γενικότερη ανάπτυξη της οικονομίας. Το συγκεκριμένο θέμα δεν είναι μόνο ελληνικό ζήτημα, αλλά απασχολεί την πλειονότητα των κρατών σε διεθνές επίπεδο. Σημειώθηκε ότι στην Ελλάδα υπάρχει οπτική ίνα κάποιων εκατοντάδων χιλιομέτρων (από τις υποδομές φυσικού αερίου) η οποία όμως παραμένει αναξιοποίητη, εξαιτίας γραφειοκρατικών αγκυλώσεων.
• Το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα δεν έχει εκτεθεί σε «τοξικά» ομόλογα, έχει όμως μεγάλο αριθμό κρατικών ομολόγων. Στην παρούσα φάση υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας στην ελληνική αγορά και συνακόλουθα περιορισμός χορήγησης δανείων, κάτι το οποίο δεν ευνοεί την ανάπτυξη.
Υπήρξε εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον από το ακροατήριο και ο διάλογος επεκτάθηκε, πέρα από τον προγραμματισμένο χρόνο. Τελικά όλοι έφυγαν με ένα αίσθημα ενθουσιασμού και αισιοδοξίας..