.jpg)
.jpg)
.jpg)
Γιάννης Καλογήρου
O Δρ. Γιάννης Καλογήρου (Yannis Caloghirou) είναι Καθηγητής Τεχνολογικής Οικονομικής & Βιομηχανικής Στρατηγικής και επιστημονικός υπεύθυνος της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του ΕΜΠ. Είναι, επίσης, Διευθυντής του Τομέα Διεργασιών και Συστημάτων της Σχολής Χημικών Μηχανικών και πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.
Έχει σπουδάσει στο ΕΜΠ, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το University of Strathclyde, ενώ έχει διατελέσει Research Associate στο Center for International Science and Technology Policy του George Washington University και επισκέπτης ερευνητής στο Science and Technology Policy Unit (SPRU) του Πανεπιστημίου του Sussex.
Στο Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας του ΕΜΠ (http://www.liee-ntua.gr/) είναι επιστημονικός υπεύθυνος δύο διεπιστημονικών ερευνητικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή των «σπουδών της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας» και της «Κοινωνίας της Πληροφορίας και της Οικονομίας της Γνώσης» (http://www.infostrag.gr) . Στο πλαίσιο αυτό, έχει συντονίσει μια σειρά από ευρωπαϊκά και ελληνικά ερευνητικά προγράμματα που ασχολούνται με την κοινωνικο-οικονομική έρευνα της επιστημονικής και τεχνολογικής δραστηριότητας, της καινοτομίας, και της επιχειρηματικότητας σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες δημόσιες πολιτικές και τις ακολουθούμενες στρατηγικές των επιχειρήσεων. Έχει σχεδιάσει και συντονίσει πολλές έρευνες πεδίου μεγάλης κλίμακας για τη μελέτη επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων και την πρόσφατη ευρωπαϊκή έρευνα για την επιχειρηματικότητα εντάσεως γνώσης (AEGIS, 2011) καθώς και τις δύο έρευνες για τις 2000 μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις (ΣΕΒ/ ΕΒΕΟ-ΙΟΒΕ 2011, 2013). Συμμετείχε στο Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Αριστείας DIME (2005-2012) που ασχολήθηκε με τις επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης και την ανάδυση της οικονομίας της γνώσης. Συμμετείχε, επίσης, σε δώδεκα επιτροπές εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ήταν συντάκτης (rapporteur) του κειμένου πολιτικής για τα κοινωνικο-οικονομικά οφέλη του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας. Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας και Ειδικός Γραμματέας για την Κοινωνία της Πληροφορίας την περίοδο 2000-2004. Έχει εργασθεί στη βιομηχανία στον σχεδιασμό και την υλοποίηση βιομηχανικών και ενεργειακών έργων (1976-1982) και στη δημόσια διοίκηση ως ειδικός επιστημονικός συνεργάτης/ εμπειρογνώμων σε θέματα βιομηχανικής, ενεργειακής και τεχνολογικής πολιτικής/ στρατηγικής (1983-1987 και 1994-1997). Έχει επίσης απασχοληθεί ως εμπειρογνώμων της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών (1996-1999).
Έχει δημοσιεύσει- μόνος ή σε συνεργασία- 75 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές και συλλογικούς τόμους και 90 άρθρα σε πρακτικά συνεδρίων. Έχει επιμεληθεί- σε συνεργασία- και έχει συμμετάσχει στη συγγραφή δέκα βιβλίων, μεταξύ των οποίων και τα «European Collaboration in R&D: Business Strategy and Public Policy» (Elgar, 2004) και «Knowledge Flows in European Industry» (Routledge, 2006) καθώς και των βιβλίων «Το ελληνικό μάνατζμεντ» (1996), «Ο Δυϊσμός των ελληνικών επιχειρήσεων» (1998) και «Δήμοι στην Κοινωνία της Πληροφορίας» (2006). Επίσης, συμμετέχει στην επιμέλεια και τη συγγραφή του υπό έκδοση συλλογικού τόμου «The dynamics of knowledge-intensive entrepreneurship” (Routledge, 2014) .
Σπύρος Λιούκας
Ο Σπύρος Λιούκας είναι καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για περισσότερο από δύο δεκαετίες. Έχει διατελέσει πρόεδρος δύο τμημάτων στο ΟΠΑ. Είναι απόφοιτος του ΕΜΠ, και έκανε το διδακτορικό του στο London Business School. Πριν γυρίσει στην Ελλάδα διετέλεσε μέλος του διδακτικού προσωπικού του London Business School.
Τα τελευταία χρόνια διδάσκει μαθήματα στρατηγικής, επιχειρηματικότητας και εταιρικής υπευθυνότητας & διακυβέρνησης στα μεταπτυχιακά MBA International, Athens MBA και σε άλλα προγράμματα του ΟΠΑ. Διευθύνει το νέο μεταπτυχιακό στη Δημόσια Πολιτική & Διοίκηση. Επίσης διευθύνει τη Μονάδα Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας του ΟΠΑ, η οποία έλαβε διακρίσεις για το έργο της.
Το ερευνητικό του έργο έχει δημοσιευθεί στα κορυφαία διεθνή επιστημονικά περιοδικά διοίκησης και έχει τύχει ευρείας αναγνώρισης από την διεθνή επιστημονική κοινότητα.Ο κ. Λιούκας διετέλεσε Πρέσβης της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ (1996 – 2001). Έχει εκτενή εμπειρία ως σύμβουλος σε δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις και οργανισμούς. Σήμερα είναι πρόεδρος του “QuaityNet Foundation”, μέλος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων για Αποκρατικοποιήσεις, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων και μέλος των επιτροπών ελέγχου δύο εταιρειών