Επιχειρώ
Με αισιοδοξία ατενίζουν το μέλλον 2 στους 3 Έλληνες επιχειρηματίες
Από την Ελένη Νάτση (25-05-2012)
Στην κατάμεστη αίθουσα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών παρουσιάστηκαν χθες Πέμπτη 24 Μαΐου, τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήγαγε η ομάδα "BGS Economics Group" του Συνδέσμου Αποφοίτων Βρετανικών Πανεπιστημίων (BGS) μεταξύ 150 επιχειρηματιών διαφόρων δραστηριοτήτων και κλάδων, οι οποίοι ξεκίνησαν μια νέα επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.
Το αξιοπρόσεκτο στοιχείο αυτής της έρευνας είναι ότι στο σύνολο των 150 εταιριών, 2 στις 3 απάντησαν ότι βλέπουν το επιχειρηματικό τους μέλλον θετικά.
Από την ποιοτική ανάλυση των δεδομένων, όπως εξήγησε ο Γιώργος Ραουνάς, γενικός διευθυντής της KPMG, προκύπτουν οι εξής παράγοντες δημιουργίας λιγότερο θετικών προοπτικών για το μέλλον:
• Η ηλικία. Οι απαντώτες άνω των 45 ετών ήταν σε ποσοστό 50% πιο απαισιόδοξοι σε σχέση με την πορεία της
επιχείρησής τους σε σχέση με επιχειρηματίες μικρότερης ηλικίας.
• Το ποσό επένδυσης. Αυτοί που επένδυσαν πάνω από 100.000 ευρώ εμφανίζονται πιο απαισιόδοξοι.
• Ο προσανατολισμός της επιχείρησης. Οι επιχειρηματίες που έχουν εστιάσει την επιχειρηματική τους δραστηριότητα μόνο
στην Ελλάδα παρουσιάζονται 100% πιο απαισιόδοξοι σε σχέση με τους υπόλοιπους.
• Η καινοτόμος βάση. Όσοι ξεκίνησαν την δραστηριότητά τους αντιγράφοντας μια καλή πρακτική ή επειδή θεώρησαν ότι
κάλυπταν την ζήτηση σ' έναν συγκεκριμένο τομέα χωρίς να δημιουργήσουν μια καινοτόμο βάση για την επιχείρησή
τους, παρουσιάζονται με την σειρά τους εμφανώς πιο απαισιόδοξοι σε σχέση με τους υπόλοιπους ερωτηθέντες.
Εκτός από τα παραπάνω, σας παραθέτουμε και τα επιπλέον στοιχεία της συγκεκριμένης έρευνας που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μια πρώτη εικόνα της ελληνικής επιχειρηματκότητας
• Από το σύνολο των ερωτηθέντων το 80% ήταν άνδρες και μόνο το 20% γυναίκες.
• Το 93% ανήκει στο ηλικιακό φάσμα 25-54.
• Το 70% είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών.
• Σε ποσοστό 50/50 έχουν λάβει πανεπιστημιακή μόρφωση σε Ελλάδα και εξωτερικό αντίστοιχα.
• Τα 2/3 των επιχειρήσεων προσφέρουν υπηρεσίες και μόνο το 1/3 προϊόντα.
• Κυριότερος λόγος έναρξης μιας επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι η επαγγελματική ανεξαρτησία καθώς και η
ύπαρξη μιας καλής ιδέας.
• Οι μισοί από τους ερωτηθέντες απάντησαν ότι η ιδέα για την έναρξη μιας επιχείρησης βασίστηκε στην εμπειρία και την
αποκτηθείσα γνώση ενώ το υπόλοιπο μισό του δείγματος απάντησε ότι στηρίχθηκαν στην ύπαρξη μιας καινοτομικής
ιδέας.
• Το 60% των νέων επιχειρηματιών είχε σχετικά χαμηλό αρχικό κόστος επένδυσης (λιγότερο από 30Κ ευρώ), ενώ οι μισοί
από τους επιχειρηματίες αυτοχρηματοδότησαν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.
• Οι τομείς που χρειάστηκε να εστιάσουν οι επιχειρηματίες στα πρώτα τους βήματα ήταν τα κανάλια προώθησης, η
στόχευση του πελατολογίου και φυσικά η χρηματοδότηση ενώ ιδιαίτερα σημαντικός κρίνεται ο ρόλος της οικογένειας
και των φίλων, οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν σε πολλά επίπεδα αλλά λιγότερο στην προώθηση της επιχειρηματικής
δραστηριότητας.
• Τα προβλήματα για μια επιχείρηση αυξάνονται σε βάθος χρόνου - όσο προχωράει δηλαδή μια επιχειρηματική
δραστηριότητα.
• Συστατικά επιτυχίας αποτελούν η γνώση και η καινοτομία αλλά το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ηεπιμονή του
επιχειρηματία.
Τέλος, όπως ανέφερε και ο γενικός διευθυντής της KPMG Γιώργος Ραουνάς το γενικό συμπέρασμα της συγκεκριμένης έρευνας είναι πως το μέλλον της ελληνικής επιχειρηματικότητας βρίσκεται στους νέους ανθρώπους που με μικρό κεφάλαιο επιχειρούν με καινοτομία έχοντας έναν εξαγωγικό προσανατολισμό.
Μετά την παρουσίαση της έρευνας, διεξήχθη μια ζωηρή δημόσια συζήτηση για την επιχειρηματικότητα παρουσία επιχειρηματιών την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος της Καθημερινής, Σταύρος Λυγερός.
Κοινός τόπος των ομιλητών κι όλων των παρευρισκομένων ήταν ότι ανασταλτικοί παράγοντες της ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας στην χώρα μας δεν είναι τόσο το αρχικό κεφάλαιο εκκίνησης αλλά τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής αγοράς που σχετίζονται με την ύπαρξη των ολιγοπωλίων-μονοπωλίων, το δαιδαλώδες φορολογικό και νομικό σύστημα και την έλλειψη ενός οικοσυστήματος ανάπτυξης της ελληνικής επιχειρηματικότητας.
Ο Δημήτριος Τσίγκος, διευθύνων σύμβουλος του επιχειρηματικού οικοσυστήματος Virtual Trip και πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Νεοφυών Επιχειρήσεων ανέφερε ότι το παλαιοκομματικό σύστημα στην Ελλάδα, υπεύθυνο μεταξύ άλλων για την ανάπτυξη μιας στρεβλούς επιχειρηματικότητας στην χώρα μας, κατέρρευσε κι ότι κάτι καινούριο θα αναδυθεί από τις στάχτες του. Επιπλέον κατέθεσε μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση για φοροαπαλλαγή των ιδιωτών επενδυτών που επενδύουν χρήματα σε μια νεοφυή επιχείρηση το οποίο θεσμοθετήθηκε στην Πορτογαλία επί «καθεστώς» ΔΝΤ. Έκανε επίσης λόγο για παροχή κινήτρων με στόχο των επαναπατρισμό κεφαλαίων και διαθεσή τους στην πραγματική οικονομία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ιδιώτες πλέον είναι οι μόνοι που μπορούν να επενδύσουν, με δεδομένο ότι το κράτος και οι πιστωτικοί όμιλοι έχουν χρεοκοπήσει.
Ο Κωνσταντίνος Πιστιόλας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Agrino αναφέρθηκε στην αγάπη για την επιχείρησή του και την Ελλάδα. «Όσο απλοϊκό κι αν ακούγεται κάτι τέτοιο εκεί ακριβώς βρίσκεται η πηγή της καινοτομίας: στο μεράκι να δημιουργήσεις κάτι όμορφο που θα έχει προστιθέμενη αξία. Με αγάπη για την Ελλάδα και τον Έλληνα αγρότη, στην Agrino καινοτομήσαμε, μεταξύ άλλων, με το να έρθουμε σε επαφή μαζί του, να βάλουμε το όνομά του πάνω στο προϊόν, να του μάθουμε πράγματα, να του δώσουμε μερίδιο από τα κέρδη. Σήμερα νιώθουμε υπερήφανοι να βλέπουμε τα προϊόντα μας στα ράφια ενός σουπερμάρκετ των ΗΠΑ ή της Νοτίου Αφρικής» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Πιστιόλας, υποστήριξε επίσης ότι η εκμετάλλευση του πρωτογενή τομέα πραγματικά μπορεί να δώσει άλμα ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία, γεγονός στο οποίο συμφωνεί και η κ. Μαρία Βλάχου, από την Fereikos Felix, πετυχημένη εταιρία σαλιγκαροτροφίας.
Την ανάγκη για εξωστρέφεια και καινοτομία τόνισε και η κ. Βλάχου, η οποία στην παρούσα φάση προχωρά στην τυποποίηση σαλιγκαριών, διότι όπως τόνισε χαρακτηριστικά, παρατηρείται κενό στην τυποποίηση στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.
Κριτήριο επιβίωσης μιας επιχείρησης θεωρεί την εξωστρέφεια και ο κ. Βασίλης Κάτσος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Pharmathen, ο οποίος τόνισε ότι σημείο καμπής της εταιρίας του ήταν η απώλεια του 1/5 του τζίρου σε διάστημα ενός μηνός γεγονός που τον ανάγκασε να προχωρήσει σε εξαγωγές. Μέσα από πολλές δυσκολίες χρηματοδότησης, η εταιρία έχει καταφέρει σήμερα, λόγω του εξαγωγικού της προσανατολισμού να έχει κύκλο εργασιών 170.000.000 ευρώ ετησίως, να απασχολεί 800 άτομα και να διαθέτει φάρμακα σε 65 χώρες.
Υπέρ της εξωστρέφειας ετέθη και ο κ. Γιάννης Παπαδόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Attica Ventures. Η Τράπεζα Αττικής είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα που δημιούργησε τμήμα venture capital και η οποία αναλαμβάνει επενδύσεις υψηλού ρίσκου σε νεοσύστατες επιχειρήσεις 3-4 ετών. Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στις 12 συνολικά επενδύσεις που έχουν γίνει μέχρι και σήμερα από την Attica Ventures, στις οποίες συνέβαλλαν και ιδιώτες επενδυτές. Μικρές αλλά αξιόλογες επιχειρήσεις που έχουν λάβει επενδυτικό κεφάλαιο από το συγκεκριμένο επενδυτικό σχήμα είναι το MastihaShop, η μπύρα Craft, η εταιρία πληροφορικής Performance κι άλλες. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, η καινοτομία δεν αναφέρεται μόνο σε εταιρίες τεχνολογίας, ενώ αυτό που κάνει την διαφορά στο σύγχρονο ευμετάβλητο οικονομικό περιβάλλον και με δεδομένη την συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας σε ποσοστό 30% τα τελευταία τρία χρόνια, είναι η δυνατότητα του επιχειρηματία να παράγει εξωστρεφές προϊόν ή υπηρεσία.
Ο κ. Παπαδόπουλος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σ’ ότι αφορά στα δομικά προβλήματα της ελληνικής αγοράς που δημιουργούν ένα εχθρικό περιβάλλον σε νέους και παλιούς επιχειρηματίες, όπως η ύπαρξη ολιγοπωλίων και μονοπωλίων, η δυσμενής φορολογία, η μη ορθή λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που διατηρεί, όπως είπε, ρόλο θεατή σε προβλήματα που έπρεπε να λύνει με δυναμικά παρεμβατικό τρόπο. Επιπρόσθετα, τόνισε ως ιδιαίτερο πρόβλημα την έλλειψη διασύνδεσης των ελληνικών πανεπιστημίων με την επιχειρηματικότητα.
Τέλος, για την γυναικεία επιχειρηματικότητα μίλησε η κ. Δανάη Μπεζαντάκου, διευθύνων σύμβουλος της NAVIGATOR και πρόεδρος του "iforU Network", ενός δικτύου καθοδήγησης και ενίσχυσης της γυναικείας επιχειρηματικότητας που δημιούργησε η ίδια μαζί με άλλες επτά πετυχημένες γυναίκες επιχειρηματίες. Η κ. Μπεζαντάκου μίλησε επίσης και για το νέο δίκτυο στο οποίο συμμετέχουν, το ευρωπαϊκό iforU, με τη συμμετοχή 13 ευρωπαϊκών χωρών και το οποίο κατατάχθηκε στους 154 finalists από τις 700 συμμετοχές που κατατέθηκαν παγκοσμίως στο project "Invest for the Future". Στις αρχές Ιουνίου αναμένονται τα αποτελέσματα για την επόμενη φάση όπου θα παραμείνουν τα 40 καλύτερα projects και θα διεκδικήσουν βραβείο 20.000 δολλαρίων. Τέλος, η κ. Μπεζαντάκου αναφέρθηκε στο επιτυχημένο συνέδριο "Let's make it happen" που διοργάνωσε το "iforU Network" στις 26 Απριλίου και το οποίο είχε τεθεί υπό την αιγίδα του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών και της αμερικάνικης πρεσβείας στην Αθήνα.
Το epixeiro.gr ήταν χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης.
Next Event
coming soon...
__________________________
BGS Specialist Groups
______________________________
BGS Projects
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
_______________________
_______________________
______________________________
JOIN THE BGS
Enjoy the benefits of an extensive network for social, professional and business contacts, along with support and assistance given by the BGS to members. Plus special benefits.
